Witam wszystkich lubiących sobie trochę pokucharzyć w swoich
kuchniach.
Na dziś mamy pierogi. Jakie pierogi są każdy
wie i każdy widzi. Ale jak to mówiła mi moja mama sekret to ciasto. Wiec dziś
na ogień wrzucamy "pierogi ruskie" bądź jak kto woli bardziej
europejską nazwę "pierogi z serem białym i ziemniakami".
Tak jak
powiedziałem zaczynamy od ciasta:
- Mąka 1kg
- Woda 0,5l
- 2 jajka
- olej ok 50-100ml
- Sól
Zagniatamy ciasto.
Woda najlepiej jak będzie ciepła, to znaczy w temperaturze ok 30 stopni. Gdy już je zagnietliśmy odstawmy je na chwilkę, niech
trochę odpocznie. A do czego nam olej co niektórzy się spytają? Oczywiście do
ciasta. Tej sztuczki nauczył mnie pewien kucharz, z którym pracowałem. Olej w
naszym cieście powoduje, że ciasto nam nie pęcznieje, więc mamy dużo mniejsze
straty przy gotowaniu pierogów. Ok, ciasto mamy już za sobą, więc pora na farsz
:D
- 1 kg ziemniaków
ugotowanych i rozgniecionych (bądź jeśli ktoś ma praskę przeciśniętych)
- 0,5 kg sera
twarogowego (ja wybrałem półtłusty)
- 2-3 średnie
cebulki
- sól, pieprz do
smaku
Do przestudzonych
ziemniaków dodajemy ser twarogowy, sól i pieprz do smaku, i delikatnie
mieszamy. Na patelki przesmażamy nasze cebulkę pociętą w drobną kostkę. Po
przestudzeniu dodajemy ją do naszej masy ziemniaczano-serowej, delikatnie
mieszamy i odstawiamy na chwilkę by się przegryzła.
Już mamy obie
rzeczy przygotowane i gotowe do dzieła. Zaczynamy lepienie pierogów. Odcinamy
kawałek ciasta, maczamy w mące i rozwałkowujemy. Gdy uzyskamy już odpowiednią
grubość rozwałkowanego ciasta wycinamy w nim okręgi tak by nie zachodziły jeden
na drugi. Nakładamy na każdy krążek farsz i zlepiamy. Starajcie się też jak najdokładniej
wycisnąć z waszych pierożków powietrze tak by była jak najmniejsza przerwa
między ciastem i farszem. Zapobiega pękaniu podczas gotowania :D
Pierogi gotujemy w
osolonej wodzie doprowadzonej do wrzątku ok. 3-4 minut od wypłynięcia.
Najlepiej podawać z przesmażoną cebulką i kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
Życzę wszystkim
pierogożercom smacznego i pozdrawiam,
Michał
Ruskie - moje ulubione! :-)) A te wyglądaja bardzo apetycznie :-) '
OdpowiedzUsuńCiasto co prawda zawsze robiłam z mąki wrzątku i wody, ale chętnie spróbuję tego przepisu :-)
Pozdrowienia :-)
Życzę udanych pierożków:D
OdpowiedzUsuń