Translate

sobota, 23 czerwca 2012

Makaron na sposób chiński




Witam, na pierwszy ogień danie proste i szybkie. 

Makaron na sposób chiński

Do jego wykonania będzie nam potrzebne:
- Oczywiście makaron, ja osobiście w tej wersji użyłem zwykłego spagetti, ok 150g. na 2 porcje.
- pieczarki ok 150g.
- fasolka zielona ok 150g.
- pędy bambusa ok 100g. (chyba, że lubicie bardzo bambusa, wtedy dajecie więcej)
- kięłki fasoli mung 100-150g.
- cukinia młoda ok połowy.
- sos słodko kwaśny ok 50ml. (chyba, że ktoś woli mocniejszy)
- sos sojowy ciemny ok 50ml. (podobnie jak poprzednio)

Czas przygotowywania ok 30 minut.

Ja zaczynam od wstawienia wody na makaron, bo to jest wyznacznik mojego czasu w tym przepisie.
Pieczarki kroimy w ósemki.  Fasolkę na mniejsze części. Wrzucamy pieczarki razem z fasolką na rozgrzany wcześniej wok z niewielką ilością tłuszczu. Przesmażamy chwile. Dodajemy odsączone wcześniej pędy bambusa. Chwilkę smażymy. Dolewamy nasze sosy.
W tym czasie nasza woda powinna już wrzeć. Wrzucamy makaron by zaczął się gotować. 
Na naszym woku duszą się więc pieczarki, fasola i bambus wraz z sosami. Naszą połówkę cukinii kroimy na cztery części wzdłuż, następnie na mniejsze części. Dosypujemy do naszego woka. Dodajemy też naszą fasolę mung. Chwilę smażymy. Makaron już powinien być prawie ugotowany. Dlatego prawie gdyż będzie się jeszcze chwilkę gotował i smażył na naszym woku. Odcedzamy więc go i dodajemy do woka.  Podlewamy niewielką ilością wody (mniej więcej 200ml). Chwilkę gotujemy pod przykryciem, a następnie odparowujemy. Potrawa jest już prawie gotowa. Gdy woda już znikła z naszej patelni, jeszcze chwilkę przesmażamy makaron i wykładamy go na nasze talerze. Można też w ostatniej fazie smażenia podlać go kapką sosów, ale to już rzecz gustu. 
Potrawa skończona. 

Jeżeli chcecie zrobić wersję bardziej sytą to proponuję dodać piersi z kurczaka pokrojone w cieńsze paski wraz z pieczarkami i fasolką do woka. To wzbogaci smak makaronu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz